Ξέρεις τι να κάνεις;

Το κατοικίδιό σου έχει υποστεί άμεση κακοποίηση, για παράδειγμα, κάποιος έχει χτυπήσει ή δηλητηριάσει ή σκοτώσει τον σκύλο ή τη γάτα σου.

Είσαι μάρτυρας κακοποίησης ζώου ή υποπτεύεσαι ότι συμβαίνει.

Η κακοποίηση ζώων συνιστά παραβίαση του περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου και γι’ αυτό πρέπει να καταγγέλλεται άμεσα στην Αρμόδια Αρχή, δηλαδή τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Η καταγγελία στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες θα πρέπει να γίνεται στο οικείο Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο στα ακόλουθα τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

 • Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο Λευκωσίας:   22 805 240,   dvs.lefkosia@vs.moa.gov.cy
 • Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο Λεμεσού:   25 819 512,   dvs.lemesos@vs.moa.gov.cy
 • Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο Λάρνακας:  24 821 275,   dvs.larnaca@vs.moa.gov.cy
 • Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο Πάφου:   26 821 260,   dvs.paphos@vs.moa.gov.cy
 • Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο Αμμοχώστου:   24 824 555,   dvs.ammochostos@vs.moa.gov.cy

 • Καταγγελίες μπορούν επίσης να γίνουν στον οικείο Αστυνομικό Σταθμό. Είναι σημαντικό να δώσεις μια λεπτομερή αναφορά του περιστατικού κακοποίησης, την ακριβή διεύθυνση που βρισκόταν ή βρίσκεται το ζώο και, εάν είναι εφικτό, φωτογραφίες που να τεκμηριώνουν την κακοποίηση. Να θυμάσαι ότι τα στοιχεία σου προστατεύονται από τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα και οι αρμόδιες αρχές σε καμία περίπτωση δεν θα αναφέρουν στον παραβάτη ποιος έκανε την καταγγελία. Εάν υπήρχαν κι άλλοι μάρτυρες στο συμβάν, να αναφέρεις τα ονόματα και τα τηλέφωνά τους γιατί μπορεί να φανούν χρήσιμοι στο δικαστήριο. Να θυμάσαι ότι κακοποίηση δεν είναι μόνο ο βασανισμός. Η παραμέληση ενός ζώου συνιστά παθητική κακοποίηση.

  Είσαι μάρτυρας σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αφορά σε ζώο συντροφιάς, για παράδειγμα, ένας σκύλος βρίσκεται κλεισμένος σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, σε συνθήκες που απειλούν άμεσα η ζωή του, ή ένα ζώο έχει χτυπηθεί από αυτοκίνητο

  Η δήλωση περιστατικών έκτακτης ανάγκης πρέπει να γίνεται στο οικείο Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο κατά τις εργάσιμες ώρες, καθώς και στον οικείο Αστυνομικό Σταθμό επί 24ώρου βάσεως.

  Βλέπεις έναν αδέσποτο σκύλο.

  Σύμφωνα με τον περί Σκύλων Νόμο, το θέμα των αδέσποτων σκύλων αποτελεί κατεξοχήν αρμοδιότητα των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης. Για τον λόγο αυτό, εάν εντοπίσεις έναν ή περισσότερους αδέσποτους σκύλους σε ένα μέρος θα πρέπει να ενημερώσεις τον οικείο Δήμο ή την οικεία Κοινότητα.

  Έχεις χάσει τον σκύλο σου.

  Σύμφωνα με τον περί Σκύλων Νόμο, εάν έχεις χάσει τον σκύλο σου, πρέπει να δηλώσεις την απώλεια στην αρμόδια αρχή, δηλαδή στον Δήμο ή την Κοινότητα, όπου διαμένεις και έχεις εγγεγραμμένο το ζώο σου. Επιπλέον, αν υποψιάζεσαι ότι η απώλεια επήλθε εξαιτίας κλοπής του ζώου, θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσεις και σε καταγγελία στον οικείο Αστυνομικό Σταθμό.

  Pinterest